Itt van az ősz, egyre több háziasszony egyre sűrűbben kapcsolja be a sütőt, hogy szeretteiknek valami finom süteményt készítsen. Ilyenkor kezdődik az alma szezonja is, a hűvösebb őszi délutánokon, estéken jólesik egy kis almás finomság. A mi családi receptünk szerint dió is kell bele, aminek szerencsére szintén most van szezonja.
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg liszt
- 16 dkg sótlan vaj vagy margarin
- 16 dkg cukor
- 1 tasak sütőpor
- 1 csomag élesztő (por)
- max. 0,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héjja
Hozzávalók az almás töltelékhez:
- 6 darab szép alma
- fél citrom leve
- ízlés szerint fahéj
- egy marék apróra vágott dió
- 4 evőkanál cukor
Szóráshoz porcukor
Elkészítés:
Előbb a tölteléket készítjük el. Az almákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, és egyforma kockákra vágjuk. Egy kisebb lábosba teszünk 4 evőkanál cukrot, picit megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az almákat. Így pároljuk őket, majd a citromlevet is hozzáadjuk. Aztán hagyjuk kihűlni, a fahéjat akkor adjuk hozzá, amikor az alma kihűlt.
Amíg az alma hűl, elkészítjük a tésztát. A tejben felfuttatjuk az élesztőt, összekeverjük a többi tésztához valót, majd beleöntjük a tejes élesztőt. Simára gyúrjuk. A tészta 2/3 részét téglalap alakúra nyújtjuk lisztezett deszkán, beletesszük a tepsibe. Ráadagoljuk az almákat, egyenletesen eloszlatjuk, a diót közé szórjuk. A maradák tésztából hosszú henger alakú formákat nyújtjuk, lehetőleg egyforma vastagságúakat, ezekből végül rácsokat alakítunk ki az almán.
Előmelegített sütőben 180 fokon, alul-felül fokozaton szép aranybarnára sütjük. Körülbelül 30 perc alatt elkészül, de mielőtt elzárnánk a sütőt, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e rendesen a tészta. Ha a villa kihúzáskor nem marad ragacsos, a tészta megsült.