Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Tartalmas lencseleves szegfűszeggel
Újévre is tökéletes

Sok éve már, hogy lencsés recepteket kerestünk a neten, hogy Újévkor tarthassuk a hagyományt, amely szerint lencsét kell enni. Végül a férjem talált egy receptet, amelyet el is készített. Nagyon finom lett. Annyira megkedveltük ezt a lencselevest, hogy már nemcsak Újévkor készítjük el, hanem az ősz beálltával a tél végéig elég gyakran, úgyhogy hálásak is vagyunk a netnek, hogy rálelhettünk erre az ételre. Azért picit módosítottuk rajta. Jó tápláló, egytálételnek is remek. A szegfűszegről pedig megtudtuk, hogy nemcsak forralt borban szuper.

3_1.jpg

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • fél karalábé
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • negyed zellergumó
  • 2-3 krumpli
  • fél póréhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 20 dkg füstölt hús vagy füstölt szalonna
  • 2 virsli
  • egy kisdoboz tejföl (2 dl)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,7 liter víz
  • fűszerek: 2 gerezd fokhagyma, 4-5 szem feketebors, 2 babérlevél, 5-6 egész szegfűszeg

6-8 adag lesz belőle.

Elkészítés:

1. A lencsét előző este egy edényben beáztatjuk.

2. A füstölt húst apróra kockázzuk, és egy mély lábasban megsütjük. Ha kevés a zsírja, pici olajat öntünk alá. Ha kész, egy tányérba szedjük őket.

3. Amíg a húskockák pirulnak, a zöldségeket apróra vágjuk.

4. A megsült húsokat kiszedjük a lábosból, és a zsíradékra dobjuk az apróra vágott vöröshagymát, megfonnyasztjuk.  

5. A burgonya kivételével minden zöldséget beleteszünk a lábosba, és a hús zsíradékán sütögetjük őket 5-6 percig. Időnként megkeverjük őket.

6. A lencséről leöntjük a vizet, átöblítjük, és a lencséket hozzáadjuk a zöldségekhez, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket.

7. Teatojásba tesszük a fűszereket, azt belengedjük a levesbe. Fedő alatt közepes lángon főzzük.

8. Amikor a lencse és a zöldségek majdnem megpuhultak, az apróra vágott krumplit hozzáaadjuk, így főzzük addig, amíg minden puha lesz.

9. A virslit karikákra vágjuk, hozzáaadjuk a leveshez, valamint a sült és félretett füstölt húskockákat is. Kb. 10 percig főzzük.

10. A lisztet elkeverjük a tejföllel, majd hőkiegyenlítjük, vagyis a forró levesből teszegetünk hozzá, simára keverjük. Amikor már jó folyékony és meleg, hozzáöntjük a leveshez. Pár percig főzzük így, aztán megkóstoljuk, és ha sótlannak találjuk, teszünk bele sót. A füstölt hús miatt nem biztos, hogy kell bele só, maximum nagyon kevés. Aztán lezárhatjuk a gázt, és már tálalhatjuk is.

2_1.jpg

Finom, friss kenyérrel az igazi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr5014284889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.10.07. 22:47:46

Kedvenc receptem egyike. Hétvégére tökéletes,bár mi a vegán opciót jobban szeretjük
www.ujsagomat.hu/aldi/aktualis-ajanlatok-csutortoktol-04-10-2018/

Modern háziasszony 2018.10.08. 06:46:54

Most én is hétvégére főztem :-)

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.