Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Kelt tésztás napraforgó
Nagyon finom házi péksütemény

Nem épp fogyókúrás az alábbi recept, de nagyon finom. Amolyan péksütemény, amely frissiben a legjobb, de még másnap is fogyasztható. Persze akkor, ha nem fogy el azonnal, de egy 3-4 fős családban ilyesmi elő sem fordul. Azért kapta a nevét, mert úgy néz ki egyben, mint a napraforgó, van közepe és vannak szirmok. Ez utóbbiak is rendkívül ízletesek, az én kedvencem a közepe.

3_2.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 14 dkg natúr joghurt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 dl víz
  • 4 dkg élesztő (por)

Hozzávalók a töltelékhez:

  • mustár
  • füstölt sajt
  • 1 lilahagyma vagy vöröshagyma
  • 9 dkg sonka

Elkészítés:

A tésztához valókból tésztát kell gyúrni, majd kelesztőtálban keleszteni addig, amíg körülbelül másfélszeresére nő. Ha ez megvan, a tésztából 2 gombócot kell formázni, előbb az egyiket köralakúra nyújtjuk, 2-3 mm vékonyra. A nagy tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőpapírra rátesszük a kör formájú tésztát. 

A tésztát megkenjük mustárral. Nem kell túl vastagan. Ráreszeljük a sajtot, egyenletesen eloszlatjuk, hogy a tészta minden részére jusson. Ugyanezt tesszük az apróra vágott hagymával és sonkával.

2_2.jpg

A másik gombóc tésztát is kinyújtjuk, majd szépen a töltelékre helyezzük a tepsiben. A széleit kissé összenyomkodjuk. Előveszünk egy közepes pogácsaszaggatót (ha ez nincs, egy poharat), és a tészta közepére nyomjuk. Annyira kell lenyomni, hogy a szaggató (pohár) széle nyomot hagyjon a tésztán. Ezután előveszünk egy éles kést, és 9-10 egyforma cikkre vágjuk a tésztát. A bevágás a szaggató hagyta nyomvonalnál kezdődjön. A cikkeken kettöt-hármat fordítunk, végezetül megkenjük olívaolajjal.

1_2.jpg

Előmelegített sütőben 180 fokon aranyszínre sütjük úgy 40 perc alatt.

4_1.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr4114287287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.