Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Gyors fasírt

Van az úgy, hogy nem sok idő jut az ebéd vagy vacsora elkészítésére. Van nincs nagy kedvünk főzőcskézni. Ilyenkor gyakran fasírtot készítek, egyrészt azért, mert általában csak darált húsért kell a boltba menni, a többi hozzávaló megvan itthon. Másrészt azért, mert sütéssel együtt harminc perc alatt kész. De a férjem kifejezett kérésére is szoktam fasírtot csinálni, mert nagyon szereti. Rendszerint fél kiló húsból készítem, 12-14 darab lesz belőle.

3.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertés- vagy marhahús
  • 10 gramm zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, őrölt feketebors és pirospaprika
  • sütéshez étolaj

Elkészítés:

A húst egy tálba teszem, sózom, borsozom és pirospaprikát is szórok rá. A fokhagymagerezdeket beteszem a fokhagymanyomóba, azon áttöröm, úgy teszem a húshoz. Adok hozzá egy tojást, és a zsemlemorzsát is rászórom, majd elkezdem gyúrni. Addig kell kézzel gyúrni, míg a fűszerek megszínezik kissé a húst mindenhol. 

2.jpg

Ezután egyforma golyókat készítek a húsból a kezemmel, és forró olajban kisütöm őket. A serpenyőt szeretem annyi olajjal felönteni, hogy ha beleteszem a golyókat, azokat félig érje az olaj. Így alaposan megsül a fasírt. Amikor az olajban lévő oldalnak szép középbarna színe lesz, egy fogóval vagy villával megfordítom őket, és a másik oldalt is középbarna színűre sütöm.

3.jpg

Nagyon gyakran majonézes kukoricasalátával, máskor krumplipürével esszük. 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr914276823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2018.10.03. 17:04:24

Én is nagyon szeretem a fasírtot, ráadásul a késztermék fagyasztható, és nem árt, ha néha van mit előkapni a mélyhűtőből. De nem erről akartam írni. Arról sem érdemes, hogy nem szeretem a fokhagymát, így sok majorannával készítem fokhagyma helyett. Csak a sütés. Minden húsban van annyi zsír. hogy teljesen felesleges még olajjal megküldeni. Tepsi, sütőpapír (van ilyen évekig használható fekete lapom, csak lemosom használat után), gombócok, és be a sütőbe. Nincs maradék olaj, és a kajából sem hiányzik, és ugyanúgy ropogósra sül.

Modern háziasszony 2018.10.03. 19:56:20

Szia Élhetetlen! Ahogy te csinálod, úgy még nem próbáltam. Mennyi ideig és milyen fokon sütöd a sütőben? (Amúgy olajban sütve se tyogok a fasírtom az olajban, és az olajat is fel tudom használni máshoz.)

élhetetlen 2018.10.03. 20:28:21

A hány fokon, azt nem tudom megmondani, nekem egy 45 éves gázsütőm van amit már mindenki állítgatott. Próbáld meg, látszik, fél óra, háromnegyed, mire megpirul, átsül. Ha lelapítod, hamarabb átsül. Nem azt mondtam, hogy úgy nem jó, ahogy csinálod, én is sütöttem már serpenyőben, de nekem ez a kényelmesebb.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.