Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Levendulás palacsinta
Különleges édesség

Néhány éve engem is elkapott a levendulamánia, sok levendulás kozmetikumom volt már, illóolajként is szeretem ezt a lila virágot, a kertembe is került pár tő, és amikor egy dörgicsei kirándulás során ellátogattunk az ottani Levendula Majorba, és megpillantottam az ehető levendulaolajat, azonnal vettem belőle. És azóta mindig van itthon. Leginkább palacsintához használom, nagyon finom az íze, és szinte leírhatatlan az illat, ami palacsintasütés közben keletkezik. Csak ez utóbbiért is megéri használni, de tényleg finom, igazán különleges ízt ad a palacsintának. Általában 10-12 darab palacsintát sütök, a lisztet mindig szemre mérem ki, a többi azonban ugyanaz. A levendulaolaj a palacsinta színét nem színezi meg!

img_2936.jpg

Elkészítés:

  • liszt
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 4 csepp levendulaolaj
  • szénsavas ásványvíz
  • kevés tej
  • kevés étolaj

Elkészítés:

Először elkeverem a lisztet a vaníliás cukorral, csipet sóval, hozzáadom a tojást és 2-3 löttyintés tejet. Ezt szépen fakanállal elkezdem keverni. Mindig csak kevés tejet adok hozzá, kevergetem, hogy csomómentes legyen a tészta. Aztán addig öntök bele szénsavas vizet, amíg kellően folyós lesz, végezetül csepegtetek bele levendulaolajat és két löttyintés étolajat. (Ha étolajat teszek a tésztába, nem szükséges minden palacsinta előtt étolajjal megkenni a palacsintasütőt.) Ezzel is elkeverem a tésztát, és fogok is hozzá a sütéshez.

Én nagyon szeretem a lekváros palacsintát, azonban ez a levendulás változat a nem túl egészséges nutellával vagy kakaóval a legízletesebb. Így kontrasztosak az ízek, a könnyed, de erőteljes levendula és a finom meleg, édes ízek igazán különleges elegyet alkotnak. Ha mégis lekvárral töltjük a palacsintát, tartsuk szem előtt, hogy sima gyümölcslekvárt használjunk, ne fűszereset, ízesítetett.

Aki evett már a levendulás palacsintámból, mind elkérte a receptet, és kapott levendulaolajat. Szerencsére nem kell Dörgicsére elutazni érte, a majornak Budapesten a Mammutban is van üzlete, a biosétányon. Egyébként van webshopjuk is, onnan is be lehet szerezni ezt a csodás hozzávalót.

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr8414275255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.