Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Variálható gyümölcsös süti
Tojásra allergiásoknak is

Hogy a recept honnan van, arra már nem emlékszem, de nagy kedvencem lett. Egyrészt, mert minden szezonban el lehet készíteni a szezonok gyümölcseivel. Ősszel almával, szilvával, körtével, nyáron málnával, szederrel, de lehet barackkal, eperrel is. A tésztája mindig ugyanúgy készül, csak a gyümölcsöt kell picit másképp készíteni. Másik remek tulajdonsága, hogy készíthető tojással is a tésztája, de tojás nélkül is megállja a helyét. Tojás nélkül akkor szoktam, ha az ételallergiás unokahúgom is enni fog belőle, úgy is nagyon finom, mindig elfogy. :-)

foto_5.jpg

Hozzávalók:

  • 250 gramm liszt
  • 125 gramm margarin/vaj
  • 125 gramm cukor (lehet kevesebbel is)
  • két csipet sütőpor
  • 1 tojás (tojás nélküli verzióban egy evőkanál víz)
  • 60-70 dkg gyümölcs

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, beleaprítjuk a margarint, hozzáadjuk a tojást/vizet, és összegyúrjuk. A tésztát érdemes olyan edényben elkészíteni, amelyben be tudjuk tenni a hűtőbe, mert legalább 30 percre hűtőbe kell tenni.foto_1.jpg

Amíg a tészta hűl, elkészítjük a gyümölcsöt. Legyen alma, most épp szezonja van. Az almát felkockázzuk, egy lábasba tesszük, fahéjat szoktam rászórni, és lassú lángon puhítjuk.

foto_2.jpg

Ezután kivesszük a hűtőből a tésztát, kétharmadát kezdjük kerekre nyújtani, végül beletesszük egy sütőpapírral kibélelt tortaformába. Erre az alapra helyezzük a megpuhult almákat. Majd a megmaradt tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, a csíkokból rácsot rakunk az almák tetején. 

foto_3.jpg

Végezetül betesszük az előmelegetített, 180 fokos sütőbe alul-felül sütésre. Az én sütőmben (AEG) 45-50 perc sütés szükséges ahhoz, hogy a tészta szép aranybarna legyen. Ha ezt a színt sikerült elérni, hagyjuk hűlni a sütit, majd tálalhatjuk.foto_5.jpg

Ahogy az elején említettem, többféle gyümölccsel is el lehet készíteni ezt a finomságot. Ha szilvával csinálom, akkor a szilvát kettéveszem, magját kidobom, majd fahéjjal és gyömbérrel fűszerezem, lassú lángon megpuhítom. Isteni illatok lesznek a konyhában. :-) Málnával is szoktam, a málnát kicsit főzöm lassú lángon, majd ha jó puha, felhasználom. Az üzletekben lehet kapni fagyasztott erdei gyümölcsöt, általában vegyesen, van benne málna, szeder, némelyikben áfonya is. Ezeket a fagyott gyümölcsöket előbb egy lábosban lassú tűzön megpuhítom, aztán teszem a sütibe. Ezekkel is nagyon finom: a tészta édes, a gyümölcs kissé savanykás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr7714272939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.09.30. 21:35:04

Őszi időjáráshoz tökéletes étel! Elkészítem majd valamikor így szülinapi bulimra!
www.ujsagomat.hu/aldi/

Modern háziasszony 2018.10.01. 07:43:07

Szia Veca93! Sok sikert hozzá! :-)

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.