Vannak olyan időszakok, amikor nem tudunk minden nap főzni. Ilyenkor a jó húsleves receptjéhez nyúlok, két, olykor három napig is kitart, és még akkor is finom. Nincs benne más, csak hús és zöldségek, no meg egy kis só.
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéscomb
- 1 fél csirkemellfilé
- sertéshúscsont feldarabolva
- 3-4 db csirkemáj szívvel (a férjem kedvéért)
- leveszöldségek
- só ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 szem feketebors
- egy teáskanál kömény, egész
- 2 liter víz
Elkészítés:
A húsokat hideg vízben alaposan megmossuk, majd egy 5 literes fazékba tesszük. Ráöntjük a vizet, egy teatojásba dobjuk a köményt, fokhagymát, szemes borsot, azt beleengedjük a vízbe, és lassú lángon elkezdjük főzni fedő nélkül. Körülbelül egy óráig főzzük így, kicsit habos lesz a felszíne, a habot evőkanállal lemerjük.
A zöldségeket hozzáadjuk a leveshez, megsózzuk, lefedjük, és lassan főzzük tovább. Legalább három órán át főzöm a húslevest. Fél órával a vége előtt beleteszek 3-4 meghámozott krumplit, ugyanis ott, ahonnan származom, az a szokás, hogy burgonyát is főzünk bele. A főtt húst külön tálaljuk, a mellé isteni finom a levesben főtt burgonya. Így lesz belőle egyébként második fogás.
Ami a zöldségeket illeti, mindegyiket egyformára kell vágni, hogy egyformán főjjenek meg a levesben. Teszek bele legalább három sárgarépát, egy fehérrépát, fél karfiolt, fél karalábét, negyed kelkáposztát, petrezselyemzöldet és a végén krumplit. Szép gyöngyöző sárga színe lesz a levesnek, az íze pedig nagyon tartalmas.