Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Gazdag húsleves
Avagy leves és második

Vannak olyan időszakok, amikor nem tudunk minden nap főzni. Ilyenkor a jó húsleves receptjéhez nyúlok, két, olykor három napig is kitart, és még akkor is finom. Nincs benne más, csak hús és zöldségek, no meg egy kis só. 

img_2934.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 1 fél csirkemellfilé
  • sertéshúscsont feldarabolva 
  • 3-4 db csirkemáj szívvel (a férjem kedvéért)
  • leveszöldségek
  • só ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 szem feketebors
  • egy teáskanál kömény, egész
  • 2 liter víz

Elkészítés:

A húsokat hideg vízben alaposan megmossuk, majd egy 5 literes fazékba tesszük. Ráöntjük a vizet, egy teatojásba dobjuk a köményt, fokhagymát, szemes borsot, azt beleengedjük a vízbe, és lassú lángon elkezdjük főzni fedő nélkül. Körülbelül egy óráig főzzük így, kicsit habos lesz a felszíne, a habot evőkanállal lemerjük. 

A zöldségeket hozzáadjuk a leveshez, megsózzuk, lefedjük, és lassan főzzük tovább. Legalább három órán át főzöm a húslevest. Fél órával a vége előtt beleteszek 3-4 meghámozott krumplit, ugyanis ott, ahonnan származom, az a szokás, hogy burgonyát is főzünk bele. A főtt húst külön tálaljuk, a mellé isteni finom a levesben főtt burgonya. Így lesz belőle egyébként második fogás.

Ami a zöldségeket illeti, mindegyiket egyformára kell vágni, hogy egyformán főjjenek meg a levesben. Teszek bele legalább három sárgarépát, egy fehérrépát, fél karfiolt, fél karalábét, negyed kelkáposztát, petrezselyemzöldet és a végén krumplit. Szép gyöngyöző sárga színe lesz a levesnek, az íze pedig nagyon tartalmas.

A bejegyzés trackback címe:

https://modernhaziasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr2414273127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.